Kožené puzdro na mačetu

Keď vyrábam kožené výrobky na mieru, zo všetkých najradšej mám puzdrá na nože. Hoci robím aj kožené opasky alebo veľmi vďačné kožené brašny. Pudzrá na nože sú však zaujímavé tým, že každé jedno je úplne iné. Preto niet divu, že ma potešila príležitosť robiť kožené puzdro na mačetu.

Puzdro na mačetu som robil svojmu stálemu zákazníkovi. Ten už má odo mňa nejaké puzdro na nôž, puzdro na sekeru, brašnu aj patrónku, tak som veľmi rád, že sa stále vracia a staví na moju prácu.

Puzdro na mačetu

Výroba puzdra na mačetu je oproti puzdru na nôž alebo dýku odlišná nie len v samotnej veľkosti. Rozdiel je tiež v tom, ako sa bude mačeta do puzdra zasúvať. Podobný problém som riešil, keď som pred pár mesiacmi riešil puzdro na kukri.

Aj tu som zvolil podobný prístup. Chrbtová časť puzdra je z časti otvorená, ostrie je chránené. V časti s rukoväťou je potom tiež otvorený “chrbát” puzdra. Puzdro okolo rukoväte je presne vytvarované, aby sa po zatiahnutí poistnej pracky mačeta z puzdra nedostala von.

kožené puzdro na mačetu

Na puzdro sme umiestnili zákazníkov monogrm, aký má na všetkých svojich výrobkoch odo mňa. Pútko na nosenei cez opasok som chcel ešte doplniť o možnosť uviazať puzdro na šnúrku. Mohlo by sa to hodiť  v prípade dlhšieho pešieho presunu a nosiť mačetu na chrbte. Predsalen pri nosení na opasku siaha až pod koleno. To je dosť nepraktické pri dlhšej chôdzi.

kožené púzdro na mačetu

Zákazník toto riešenie nechcel, tak sme ho nechali tak. Ak počas používania pocíti, že by sa mu to predsalen hodilo, na vhodných miestach z puzdra vyberiem pár nitov a prinitujem úchyty aj na šnúrku. Uvidíme, ako sa to bude používať. Namiesto šitia som zvolil po celom obvode nity, čisto z estetického hľadiska.

puzdro na mačetu

Ak sa vám  toto kožené puzdro na mačetu páčilo, budem vďačný za lajk alebo zdieľanie tohoto článku na sociálnych sieťach.

Ďakujem za pozornosť a prajem krásny deň.